Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στην Κύπρο - Σαφές μήνυμα στήριξης από το Παρίσι στην Λευκωσία

Στην τελική ευθεία μπήκε η κυπριακή γεώτρηση και ο τουρκικός εκνευρισμός δεν κρύβεται. Αποτυπώνεται, μάλιστα, ξεκάθαρα, στην πορεία του ερευνητικού πλοίου Barbaros, το οποίο το τελευταίο 24ωρο κάνει κύκλους στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ και όχι μόνο.

Μπαινοβγαίνει και στα οικόπεδα 6 και 7 όπου η Άγκυρα υποστηρίζει πως έχει δικαιώματα. Προς το παρόν, πάντως, έχει απέναντί της μια συμμαχία χωρών που μπαίνει φραγμός στα παιχνίδια της.

Η ισχυρή πολυεθνική ναυτική δύναμη εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου έχει αγκυροβολήσει το πλωτό γεωτρύπανο της ΤΟΤΑΛ, με τα γαλλικά ραντάρ κυρίως, να είναι στραμμένα συνεχώς στο τεμάχιο 11.

Το τρυπάνι έχει αρχίσει να κατεβαίνει ομαλά και είναι θέμα ωρών να φθάσει στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων. Παράλληλα το σεισμογραφικό Ramform Hyperion ολοκληρώνει τις τελευταίες τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες. Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται αρκετά υψηλό.

Το Παρίσι “στηρίζει” την Λευκωσία

Σαφές μήνυμα στήριξης προς τη Λευκωσία στέλνει, εν τω μεταξύ, το Παρίσι. Στην Κύπρο μεταβαίνει τη Δευτέρα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας. Η Φλοράνς Παρλί θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό της, Χριστόφορο Φωκαΐδη, και θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες, που συμμετέχουν στη Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNFIL) και οι οποίες τις τελευταίες ημέρες κατέπλευσαν στη Λάρνακα.

Στην Ανατολική Μεσόγειο ενισχύεται και η ελληνική παρουσία. Στα νότια της Κύπρου πλέει η κανονιοφόρος Νικηφόρος, μια τορπιλάκατος ενώ στην περιοχή δεν αποκλείεται να βρεθεί και το υποβρύχιο Παπανικολής το οποίο μεταστάθμευσε τις τελευταίες ημέρες στη Σούδα.

Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου

«H Ελλάδα, εάν και όταν χρειασθεί, θα υπερασπισθεί, με βάση το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, στο ακέραιο και δίχως εκπτώσεις τα σύνορά της, την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της» τόνισε μεταξύ άλλων σε μήνυμά του προς την Τουρκία, από την Κάσο όπου βρίσκεται για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 70 χρόνια από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε για το Κυπριακό πως επιδιώκουμε το συντομότερο δυνατό τη δίκαιη και βιώσιμη, επισημαίνοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων».

Στήν smART wedding κάνουμε τις στιγμές σας τέχνη. Φωτο και video γάμου ή βάπτισης απο 450€

 

Κάντε μας like!

Για να είστε συνεχώς στην καρδιά της ενημέρωσης.