Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

«Ειδικοί Ράμπο» βγαίνουν στους δρόμους κατά της φοροδιαφυγής

Η ΓΓΔΕ στήνει νέο Σώμα Ελεγκτών, που θα λειτουργήσει με το βρετανικό μοντέλο, θα έχει τις παλιές αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ και θα επιχειρήσει να σαρώσει τη μικρομεσαία φοροδιαφυγή, ξεκινώντας
από το τραπέζι του εστιατορίου ή το γραφείο του γιατρού και φτάνοντας ως τα άδυτα των τραπεζικών τους λογαριασμών.Στο στόχαστρό τους θα μπουν οι έλεγχοι για την έκδοση των αποδείξεων καθώς μέχρι πριν από λίγο δεν είχαν αυτή την αρμοδιότητα – τους είχε αφαιρεθεί - με αποτέλεσμα το φαινόμενο να πάρει ανεξέλεγκτες, εκρηκτικές διαστάσεις λόγω και των αυξήσεων στους συντελεστές του ΦΠΑ.

Η καινοτομία του νέου Σώματος, όπως αναφέρει το iefimerida.gr είναι ότι δεν θα περιοριστεί στους παλαιού τύπου προληπτικούς ελέγχους, δηλαδή στην απλή βεβαίωση της παράβασης για μη έκδοση αποδείξεων. Ακολουθώντας τα πρότυπα της αντίστοιχης βρετανικής υπηρεσίας, οι ελεγκτές θα διεξάγουν έρευνα, η οποία θα ξεκινά από την απόδειξη και θα φτάνει ως το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των παραβατών, έτσι ώστε να μη σπάει η ελεγκτική αλυσίδα μεταξύ άλλων υπηρεσιών και να ολοκληρώνεται ταχύτερα και βέβαια πιο αποδοτικά ο έλεγχος. Συν τοις άλλοις, εξετάζεται η αυστηροποίηση των διοικητικών κυρώσεων για τους παραβάτες, όπως για παράδειγμα το επιτόπιο «λουκέτο» να μην περιορίζεται στις 48 ώρες αλλά να φτάνει στις 3 ημέρες ή να συντμηθεί ο χρόνος ως την επιβολή των βαρύτερων κυρώσεων («λουκέτο» ως ένα μήνα) για περιπτώσεις παρεμπόδισης ελέγχου κ.λ.π.

Στην ίδια σύσκεψη έγινε, επίσης, σαφές ότι οι νέοι επικεφαλής των μεγάλων ελεγκτικών μονάδων και ειδικά του ΚΕΦΟΜΕΠ, δεν θα έχουν την παραμικρή άνεση χρόνου. Αντιθέτως πέφτουν κατ’ ευθείαν στα βαθιά και παρά το ότι ειδικά στην περίπτωση του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, οι υποθέσεις είχαν μπει για τα καλά στο αυλάκι, ο όγκος των φακέλων είναι δυσανάλογα μεγάλος για το περιορισμένο έμψυχο δυναμικό της υπηρεσίας, η οποία δέχεται σχεδόν σε καθημερινή βάση νέες εισαγγελικές παραγγελίες.

Μεγάλος «πονοκέφαλος» για τη ΓΓΔΕ- και όχι μόνο- συνεχίζει να είναι και ο κίνδυνος παραγραφής χιλιάδων υποθέσεων στο τέλος του έτους. Όπως έχει γράψει το iefimerida, αυτήν τη στιγμή δεν δείχνει κανείς διατεθειμένος να αναλάβει την ευθύνη να ορίσει τα κριτήρια προτεραιοποίησης των χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων στις Δ.Ο.Υ., οι εφοριακοί πιέζουν να νομοθετηθεί το αστικό, πειθαρχικό και ποινικό ακαταδίωκτο για υποθέσεις που θα παραγραφούν λόγω αδυναμίας ελέγχου, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μεταφορά περίπου 4.000 φακέλων από το ΣΔΟΕ. Η λύση της παράτασης της παραγραφής φαντάζει και φέτος ελκυστική, ωστόσο οι δανειστές πιέζουν στην αντίθετη κατεύθυνση, ενώ και εντός της Φορολογικής Διοίκησης είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτή η πρακτική είναι αδιέξοδη και κρατά όμηρους όχι μόνο τους ελεγκτές αλλά και τους φορολογούμενους.

Στήν smART wedding κάνουμε τις στιγμές σας τέχνη. Φωτο και video γάμου ή βάπτισης απο 450€

 

Κάντε μας like!

Για να είστε συνεχώς στην καρδιά της ενημέρωσης.