Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015

Eurogroup: Νέες πιέσεις στην Ελλάδα για συντάξεις και προαπαιτούμενα

Eurogroup: Νέες πιέσεις στην Ελλάδα για συντάξεις και προαπαιτούμενα
Πιέσεις για να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα και μάλιστα άμεσα, εντός του Δεκεμβρίου ασκεί το Eurogroup, όπως...
διεφάνη και από τις δηλώσεις του προέδρου του, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Επιτρόπου Οικομικών Πιερ Μοσκοβισί, μετά το πέρας της συνεδρίασης. Σημείο αιχμής είναι το ασφαλιστικό για το οποίο οι Ευρωπαίοι παραδέχονται ότι πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις.


Να ολοκληρωθεί άμεσα η νομοθέτηση όσων προβλέπει το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Μάλιστα ζήτησε να έχουν κατατεθεί και ψηφιστεί όλες οι ρυθμίσεις ως το τέλος Δεκεμβρίου.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι το κλείσιμο των προαπαιτουμένων είναι σημαντικό βήμα για να ολοκληρωθεί και η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας.

Χαρακτήρισε δε επιτυχημένη τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών Τραπεζών και πρόσθεσε ότι αποδείχθηκε πως οι ανάγκες ήταν πιο μικρές από αυτές που αναμενόταν.

Δύσκολες χαρακτήρισε τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για το ασφαλιστικό, ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι τα νέα είναι ενθαρρυντικά σε σχέση με τις ανάγκες των θεσμικών τραπεζών, αλλά και σε σχέση με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Ο Γάλλος Επίτροπος τόνισε ότι το ζητούμενο τώρα είναι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας επισημαίνοντας όμως ότι ως τώρα η Ελλάδα έχει δείξει αξιοσημείωτη αποφασιστικότητα στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους.

«Είναι μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που παραμένει ανοιχτή», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Ερωτηθείς αν το Eurogroup ζητά ευρεία στήριξη από τα πολιτικά κόμματα για το συνταξιοδοτικό, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο, ούτε συζητήθηκε σήμερα, αλλά πρόσθεσε ότι η ευρεία πολιτική συναίνεση «θα είχε νόημα».

Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι ο στόχος παραμένει ένας και είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία «Θέλουμε να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες και να επιστρέψουν οι ξένοι επενδυτές», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Για να γίνουν όλα αυτά, πρόσθεσε, το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να πετύχει.

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση

Στο τραπέζι του Eurogroup βρέθηκε το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων που θα έρθει στη Βουλή έως τις 18 Δεκεμβρίου, καθώς και οι παρεμβάσεις σε συντάξεις και ασφαλιστικό.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύτηκε στους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει τη δεύτερη λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ το συντομότερο δυνατόν.

Επί τάπητος τέθηκε και η τύχη των «κόκκινων δανείων» και ποια funds θα τα πάρουν στα χέρια τους.

Το «καρφί» του Ντάισελμπλουμ

Την εκτίμηση ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος με την Ελλάδα, όμως τώρα το πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά εξέφρασε προσερχόμενος στο Eurogroup o πρόεδρος της ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις επιδόσεις της Ευρωζώνης εντός του 2015, ο Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι υπήρξαν θετικές και αρνητικές στιγμές.

Στις θετικές ανέφερε την ισχυροποίηση της οικονομικής ανάκαμψης σχεδόν σε όλες τις χώρες, «εκτός από μία», ενώ στις αρνητικές ανέφερε το ότι χάθηκε πολύς χρόνος με την Ελλάδα.

«Από οικονομικής πλευράς έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε τέλος ο Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, αλλά η οικονομία βελτιώνεται.

Προσερχόμενος στην συνεδρίαση, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εκφράστηκε με θετικά λόγια για τις μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε ωστόσο, την ανάγκη για περισσότερη δουλειά από μέρους των ελληνικών αρχών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΠΟΙΚ: Ποιες είναι οι αλλαγές για την τσέπη μας μέσα στο 2016

«Προχωράμε καλά με την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών και ελπίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με θετικό τρόπο προς την ολοκλήρωση» του δεύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων δήλωσε κατά την είσοδό του στο Eurogroup, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε την καλή συνεργασία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, παρόλο που δεν υπήρχε εξαρχής συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, όπως σημείωσε.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί μια παρουσίαση της πορείας των εργασιών από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, πρόσθεσε.

Αναφορικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2016 από τη Βουλή, ο Πιερ Μοσκοβισί σχολίασε πως ψηφίστηκε στη βάση «περισσότερο ευνοϊκών ή λιγότερο δυσμενών υποθέσεων» κάτι που αποτελεί «καλή εξέλιξη». Προσέθεσε, δε, πως χρειάζεται να συνεχιστεί η «δουλειά» για «να επιτευχθεί η συμφωνία για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».

Επίσης, ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε μέσω Twitter «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο πάνω σε ζητήματα που άπτονται της μεταρρύθμισης του «συνταξιοδοτικού» και της «αγοράς εργασίας». Σημειώνεται ότι ο κ. Κατρούγκαλος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Απασχόλησης της ΕΕ.

Τέλος, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο κ. Τσακαλώτος είχε σήμερα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Στην ανάγκη ενός μακροχρόνιου, βιώσιμου και ανταποδοτικού συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα στάθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι ως τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, το οποίο συνδέεται με την υποδόση του ενός δισ. ευρώ.

Το επόμενο σημαντικό βήμα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, είναι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους.

Πρόσθεσε ότι η έγκριση του προϋπολογισμού του 2016 από τη Βουλή των Ελλήνων στοχεύει σε πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό είναι κάτι που οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, ανέφερε ότι θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για το πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, είπε ο Ντομπρόβσκις, σημαντικό ρόλο θα παίξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, γιατί, τόνισε, «πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο και ανταποδοτικό συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα».

newsbomb.gr

Στήν smART wedding κάνουμε τις στιγμές σας τέχνη. Φωτο και video γάμου ή βάπτισης απο 450€

 

Κάντε μας like!

Για να είστε συνεχώς στην καρδιά της ενημέρωσης.